Strona główna » Soki w sezonie. Jakie pić latem, a które jesienią?
Soki w sezonie. Jakie pić latem, a które jesienią?
Chcesz schudnąć i trzymać linię, a do tego cieszyć się zdrową cerą i wysokim poziomem energii? Jedz więcej owoców i warzyw! Łatwo powiedzieć, a jeszcze łatwiej zrobić, wybierając naturalne, wyciskane na zimno soki, które zachowują maksimum dobroczynnych związków z warzyw, owoców, ziół i przypraw.
Każda zdrowa dieta powinna zawierać jak najwięcej warzyw i owoców. Zalecane przez WHO 300 g dziennie to absolutne minimum, bo do pełni zdrowia potrzebujemy ich ponad dwa razy tyle. Jak pokazują badania przedstawione w Journal of Epidemiology, dawka 800 g dziennie skutecznie pomaga chronić przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Na szczęście nie wszystko musisz zjeść – część zalecanej ilości naturalnych produktów możesz zapewnić sobie pijąc soki. Urozmaicisz w ten sposób swoją dietę, poprawisz poziom nawodnienia organizmu i uzupełnisz związki niezbędne do optymalnego samopoczucia. Podpowiadamy, które warzywa i owoce najlepiej pasują do kompozycji soków letnich, a które do tych polecanych w porze jesiennej.
W sezonie letnim
Najlepsze wybory to lokalne produkty sezonowe – w szczycie swojej obfitości zawierają największe ilości korzystnych związków. Często są do kupienia przez tak krótki czas, że warto jak najczęściej korzystać z ich dobroczynnego działania na zdrowie.
WARZYWA SEZONOWE
Dostępne latem warzywa obfitują w przeciwutleniacze, które chronią je przed działaniem promieni ultrafioletowych. Po spożyciu związki te działają tak samo w organizmie, zabezpieczając skórę przed słońcem, a także ograniczając stres oksydacyjny w całym ustroju. Obfitują w wodę i związki mineralne, dzięki czemu pomagają w utrzymaniu właściwej gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie. W porównaniu z jesiennymi warzywami zawierają niewiele kalorii. Mają też wyraziste smaki, skutecznie podkręcając walory wieloskładnikowych soków.
Propozycje:
- ogórki
- seler naciowy
- szpinak
- marchew
- papryka
- pomidory
OWOCE SEZONOWE
Zapewniają związki, które pomagają zachować równowagę płynów w organizmie, przyspieszają procesy przemiany materii i wspierają odporność. Działają również nawilżająco na organizm, wspomagając usuwanie toksyn i walkę z wolnym rodnikami.
Propozycje:
- truskawki
- arbuz
- jabłka
- maliny
- gruszki
- brzoskwinie
- śliwki
DODATKI ORZEŹWIAJĄCE I OCHRONNE
Wzbogacają soki w związki przeciwzapalne, działają odświeżająco i chłodząco. Pomagają też zwiększać zdolności obronne skóry przed słońcem oraz jej zdolność do regeneracji.
Propozycje:
- mięta
- natka pietruszki
- kurkuma
W sezonie jesienno-zimowym
Gdy brakuje świeżych produktów roślinnych, warto sięgać po warzywa i owoce nadające się do długiego przechowywania (to warzywa korzeniowe i owoce takie jak jabłka), importowane, a także mrożone. Wśród świeżych produktów dostępnych zarówno latem, jak i zimą, do najbardziej polecanych należą jarmuż, szpinak i marchewka.
WARZYWA KORZENIOWE
Zawierają mniej wody niż warzywa letnie, a za to są bogatsze w węglowodany i błonnik. Dostarczają do organizmu antyoksydacyjne barwniki i nawet te o jasnym kolorze są świetnym źródłem takich antyrakowych składników. Wspierają ponadto perystaltykę jelit i usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii.
Propozycje:
- buraki
- seler korzeniowy
- rzepa
- marchew
WARZYWA LIŚCIASTE
Są źródłem chlorofilu, zielonego barwnika o silnym działaniu odtruwającym. Związek ten chroni organizm przed toksynami i wolnymi rodnikami, działając szczególnie korzystnie na płuca. Mają przy tym mało kalorii i sporo błonnika.
Propozycje:
Strona główna » Soki w sezonie. Jakie pić latem, a które jesienią?
- jarmuż
- szpinak
- sałata
OWOCE KRAJOWE
Obfitują w różnego rodzaju przeciwzapalne związki i błonnik rozpuszczalny, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu i niekorzystnych produktów przemiany materii. Pomagają zmniejszać tendencję do przybierania na wadze, a także regulować procesy trawienia.
Propozycje:
- jabłka
- gruszki
- owoce mrożone
OWOCE EGZOTYCZNE
To skarbnica witaminy C, tak deficytowej i potrzebnej w porze chłodnej. Są też bogate w inne antyoksydanty oraz kwasy organizmie, które wspomagają metabolizm i trawienie. Zapewniają spore dawki błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i zachowanie odpowiedniej gospodarki lipidowej.
Propozycje:
- pomarańcze
- cytryny
- ananasy
- kiwi
- winogrona
- mango
- melony
- granaty
DODATKI ROZGRZEWAJĄCE I PODNOSZĄCE ODPORNOŚĆ
Poprawiają smak, ograniczają powstawanie wolnych rodników w organizmie i przyspieszają metabolizm, nasilając spalanie kalorii i ułatwiając zachowanie szczupłej sylwetki.
Propozycje:
- imbir
- chili i pieprz kajeński
- kurkuma
- jagody açai
- natka pietruszki